Pages

FAIZ BUKAN BLOG CUN

Photobucket

Saturday, May 14, 2011

Jutawan di negara Termiskin

 kita tengok macamana cara hidup rakyat di negara termiskin, Zimbabwe.

untuk makluman you, kadar inflasi Zimabwe adalah teramat tinggi iaitu 231,000,000% !! *ko tak pitam ?*

oleh itu, you boleh bayangkan macamana harga barang dan mata wang mereka kan?

dengan keadaan ekonomi diorang yang teruk, so diorang punye financial authorities telahpun didesak supaya mengeluarkan nilai wang yang lebih besau.. ye la.. dah harga barang terlalu tinggi, takkan lah nak pegi kedai beli barang pun nak kena bawak satu guni duit kan? tapi, itulah yang berlaku kat Zimbabwe..

10 dolar zimbabwe

500 juta...
nampak macam banyak sangat kan? but actually nilai dia tak besar mana pun..

bayangkan, nak beli makanan pun you perlukan 10 Juta...

100 Billion?
kalau nak pegi makan kat kedai, you perlu bawak duit banyak macam tu..*sanggup you?*
kan... berbungkus-bungkus duit..
dan cuba you bayangkan, lepas dapat duit gaji, macamana you nak bawak duit tu balik umah? masuk dalam wallet? muat ke?
you mungkin perlukan kereta atau lori untuk angkut duit gaji you..
baju ngan suar je dah hampir 3 Billion.. !
Which means, you perlukan beg besar untuk shopping.. bukan untuk isik barang, tapi untuk isik duit ..

bil hotel.. perhatikan total dia.. 1, 243, 255, 000. 00 !! Berapa keping duit you kene bawak?

untuk beli beberapa biji tomato, duit setebal ni perlu dibawa..
adik ni pun bawak banyak duit..
but for sure.. tak ramai yang nak pegang duit banyak2 macam ni.. ada yang lebih suka tukar dengan USD..

tapi.. sape nak kira duit tebal2 macam tu?

alternatifnya, dengan menimbang duit2 tu..

you bersyukur hidup kat bumi Malaysia.. walaupun negara kita bukan teratas dari segi ekonomi, tapi kita bukanlah yang terbawah..

you tak dapat bayangkan andai Malaysia jadi macam ni.. you yakin, mesti semua orang akan bawak beg sandang bila kemana- mana.. ala2 bawak laptop .. walhal bawak berkarung duit kertas.. kan... tu baru duit kertas, duit syiling pulak macam mana? memang nanges..

so you, lets bersyukur dengan kestabilan ekonomi Malaysia... :)

1 comments:

latif_upsid20102044928 said...

kalo berkarung duit Malaysia yg aku bawak sure pasto ilang nyawa....Alhamdulilah kita stay kat negara yang aman walaupun blm bertaraf maju...

Post a Comment

Followers

Kimi As Faiz


Faiz Bukan Blog Cun
Photobucket
KIMI AS FAIZ
 
Powered by Blogger.

Music

.

IKLAN-CITY

Chat banyak-banyak bayar FREE je

puasa-raya

Khidmat Masyarakat

Follow on Buzz
Photobucket