Salam..Hari ni mak aku suruh beli kerisik , aku malas kot nak pergi kedai,org kedai tu tak mesra alam.So aku kata kita buat je lah. Lagi pun pepatah masak memasak Melayu kan ada menyatakan kerisik yang baik ialah yg baru dibuat dan dan pastinya dari kelapa parut yang segar dari ladang.
si kecik yg kuat menyebuk
kerisik tu apa??tau makan je korang kan??? kerisik adalah rencah makanan yang popular di kalangan orang melayu. Banyak masakan orang Melayu menggunakan kerisik sebagai rencahnya. Contohnya masakan serunding ,rendang, kerabu dan pajeri nenas.Bab makanan yg aku mention ni Melayu tak pernah lupa.
Nak buat kerisik agak BOSAN kot,goreng kelapa parut dah memakan masa,boleh habis lari 1000meter. Logikannya sebiji kelapa perlu digoreng selama 20 minit. Bosankan? ramai yg tak suka buang masa buat kerisik so lebih baik beli.Selalunya pengguna setia boleh beli dikedai runcit atau pasar malam atau pasar raya dengan harga 50SEN sebungkus (2 sudu).
1-Goreng kelapa parut (satu biji cukup,ni bukan kes nak jual dlm industry IKS) tanpa minyak sehingga berwarna rambut minah salleh. Kelapa ini hendaklah dipanaskan dalam kuali dengan api yg comel dan sentiasa dikacau agar tidak hangit kebabom.
2-Tumbuk kelapa yg telah garing itu hingga keluar minyak umpama tumbuk org yg korang benci sehingga cedera parah.Tumbuk dgn tekun kelapa goreng hingga keluar minyak.Inilah yg dinamakan kerisik.Jangan biarkan kelapa yg telah digoreng sejuk baru ditumbuk kerana ianya sukar mengeluarkan minyak dan liat(Jangan sesuka hati lenggang-lenggang kangkung)Tumbuk semasa kelapa itu masih demam panas atau suam-suam kuku.
Memandangkan proses buat kerisik ini amatlah BOSAN marilah kita usaha buat, try test uji sekali dua okay.
Nak buat kerisik agak BOSAN kot,goreng kelapa parut dah memakan masa,boleh habis lari 1000meter. Logikannya sebiji kelapa perlu digoreng selama 20 minit. Bosankan? ramai yg tak suka buang masa buat kerisik so lebih baik beli.Selalunya pengguna setia boleh beli dikedai runcit atau pasar malam atau pasar raya dengan harga 50SEN sebungkus (2 sudu).
1-Goreng kelapa parut (satu biji cukup,ni bukan kes nak jual dlm industry IKS) tanpa minyak sehingga berwarna rambut minah salleh. Kelapa ini hendaklah dipanaskan dalam kuali dengan api yg comel dan sentiasa dikacau agar tidak hangit kebabom.
2-Tumbuk kelapa yg telah garing itu hingga keluar minyak umpama tumbuk org yg korang benci sehingga cedera parah.Tumbuk dgn tekun kelapa goreng hingga keluar minyak.Inilah yg dinamakan kerisik.Jangan biarkan kelapa yg telah digoreng sejuk baru ditumbuk kerana ianya sukar mengeluarkan minyak dan liat(Jangan sesuka hati lenggang-lenggang kangkung)Tumbuk semasa kelapa itu masih demam panas atau suam-suam kuku.
Memandangkan proses buat kerisik ini amatlah BOSAN marilah kita usaha buat, try test uji sekali dua okay.
4 comments:
ley jadi chef ni,,ko amik slh kos kot,,hahah
bleh jadi cikgu masak2
wakaka.
maka.
jadi la chef~
cian ifan jd bhan ujikaji ko...
Post a Comment